Asistenții sociali din comuna ieșeană Belcești, cea mai mare din județ, au verificat situația tuturor beneficiarilor de ajutoare sociale si au constata că aproape jumătate nu au declarat toate bunurile și sursele de venit.
Maria Spătaru, mamă a cinci copii, a încasat timp de un an aproape 140 de lei pe lună, alocaţie de susţinerea a familiei. Pentru a beneficia de acest ajutor financiar una dintre condiţii este ca economiile din conturile bancare să nu depăşească suma de trei mii de lei. Femeia avea un depozit de 12.000 de lei pe care a uitat să-l declare.
„Acolo eu nu am fost atentă. Eu, ştiind aduceam adeverinţă că soţul lucra, aduceam o adeverinţă, o anexam la dosar nu îmi mai dădeam seama de completat acolo chiar toate amănuntele,” povestește femeia.
Femeia a dat înapoi cei 2.000 de lei, primiți în mod necuvenit.
„Ei trebuie să fie corecţi în primul rând şi nu sunt. Majoritatea, da, fac cu bună ştiinţă crezând că nu vor fi descoperiţi niciodată dar lor an de an li se constituie debite,” spune Lidia Săndulache asistent social Primăria Belceşti.
„Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială a constituit în perioada ianuarie - martie 2014 debite la un număr de 916 beneficiari însumând o sumă de 1.016.366 de lei. În perioada anului 2013 Agenţia a recuperat în proporţie de 80 la sută din debite,” a explicat Costel Grojdea, directorul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Iaşi.
Cea mai mare sumă pe care trebuie să o recupereze Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială de la un beneficiar este de 6.000 de lei.