Ambulanța a fost adusă în curtea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bacău în luna noiembrie, anul trecut. De atunci, autosanitara stă în garaj pentru că nu există medici. „La noi sunt încadrați doar paramedici, care de fapt sunt pompieri care au făcut cursuri de pentru a deveni paramedici, nu au dreptul de a pune un diagnostic, de a face o injecție,” a explicat Andrei Grecu, purtătorul de cuvânt al ISU Bacău.
„Ea va deveni operațională în momentul în care resursa umană, respectiv medicii, care trebuie să îndeplinească o serie de condiții speciale și medicină de urgență, vor fi în număr suficient pentru asigurarea unei linii de gardă,” a spus Mihaela Arim, consilier superior în cadrul DSP Bacău.
Din cauza deficitului de personal cu care se confruntă, Spitalul Județean de Urgență, nu poate asigura numărul de specialiști care să lucreze 24 de ore din 24 pe acestă ambulanță. Singura soluție ar fi angajarea unor rezidenți, a spus Dan Stoica, managerul Spitalului Județean de Urgențe Bacău: „în această toamnă vor termina rezidențiatul pe specialitatea de urgență, câțiva medici rezidenți, care să speram că la final vor alege să vină în Spitalul Județean pentru că, așa cum artă istoria în ultima vreme, medicii rezidenți cum termină rezidențiatul, cum pleacă din țară.”
Autospeciala a fost achiziționată de Ministerul Sănătății din fonduri europene prin Programul Operațional Regional. Proiectul s-a derulat și în județele Iași, Suceava, Botoșani, Vaslui și Piatra Neamț, dar numai la Bacău problema personalului nu a fost rezolvată. Reprezentanții Ministerului Sănătății nu au fost de găsit pentru a-și exprima punctul de vedere în legătură cu această situație.