Ionela Ioniţă are 18 ani şi a venit la spital pentru că se aproprie de finalul ultimului trimestru de sarcină. În nouă luni nu a mers nici măcar o dată la medic să verifice dacă fătul este sănătos.
De cele mai multe ori, astfel de paciente ajung să nască prematur tocmai pentru că nu au descoperit și nu au tratat complicaţiile din timpul sarcinii. Mamele dau vina pe lipsa de informații, dar și a banilor. Unele dintre ele nu şi-au permis să plătească nici drumul până la medic.
Anul trecut, 10% din cei peste 6.100 de nou născuţi îngrijiţi la spital au fost aduşi pe lume mai devreme. Incidenţa nașterilor premature a depăşit, aşadar, 12 procente, aproape dublu decât în alte ţări dezvoltate din Uniunea Europeană.
Cel mai mic bebeluş internat în secţia de Terapie Intensivă cântăreşte acum 1050 de grame. Pentru a putea fi externat însă, va fi îngrijit 4 luni, până va ajunge la o greutate de 2.500 de grame. Iar costurile într-un astfel de caz depăşesc 150.000 de lei.
În ultima lună de sarcină se recomandă un examen pe săptămână, în lunile 7 şi 8 se recomandă un examen la două săptâmâni, iar până în luna a şaptea un examen pe lună.
De asemenea, pentru ca naşterea să decurgă fără probleme, sunt recomandate trei controale la medicul obstetrician: primul între 11 şi 13 săptămâni, al doilea între 18 şi 22 de săptămâni, când se realizează şi ecografia care arată dacă există malformaţii, iar al treilea la 32 de săptămâni de sarcină.