Noul contract cadru care a intrat în vigoare de la întâi iunie prevede, că tulburarea depresivă nu mai prezintă o prioritate. Motiv pentru care pacientul este ţinut în spital doar 12 ore după care este trimis acasă. "În Statele Unite ai bani să te tratezi la psihiatrie, te tratezi, dacă nu, ești homless pe străzi. Ăsta este modelul spre care se îndreaptă România la ora actuală în care probabil cine va avea bani se va trata, în sistem abulator sau privat. Iar cine nu va avea bani va îngroșa rândul homeleșilor," a spus Gabriel Obadă, director de îngrijiri la Spitalul Socola.
A fost redusă perioada de internare pentru mai multe tipuri de afecțiuni, însă. "O altă problemă care ne va da foarte tare în jos bugetul spitalului este durata medie de spitalizare la paliaţie, un lucru care mi se pare strigător la cer. La paliaţie este asistarea pacientului înainte de moarte. Deci dacă nu moare în 14 zile trebuie să îl trimiţi acasă. Aşa au hotărât ei, că trebuie să mai trăiască 14 zile," a explicat Sergiu Apostol, lider de sindicat Spitalul de Psihiatrie Socola.
Problemele de la Spitalul de Psihiatrie Socola au apărut acum 5 ani, de când au fost diminuate permanent tarifele alocate pentru ziua de spitalizare. "Am făcut materiale multiple către minister și către casă în vederea îmbunătățirii tarifului, care în anul 2009 până în prezent a fost diminuat de la 2.500 la 1.700. Această mișcare este făcută pentru că perspectiva contractării este foarte sumbră, iar simulările noastre arată că suntem undeva cu 10 - 15 la sută sub nivelul cheltuielilor de personal," a declarat Lucian Burlea, managerul Spitalului de Psihiatrie Socola.
Conducerea unităţii sanitare speră ca noile norme să nu fie puse în aplicare. În perioada 20 - 25 iunie vor avea loc negocierile cu Casa de Asigurări de Sănătate. Conform noului proiect de buget, Spitalul Socola va primi lunar 2,7 milioane de lei în condişiile în care numai bugetul pentru salarii este de peste 3 milioane de lei.