De câteva zile, persoanele defavorizate bat zadarnic la ușile centrelor de distribuție a ajutoarelor de la Uniunea Europeană. Nimeni nu știe să le spună când vor ajunge la Iași produsele alimentare din stocurile comunitare.
" - Cum ați primit acest tichet? - Prin poștă, factorul poștal mi l-a adus acasă. Scrie și când vă vor da aceste produse? Începând cu data de 17, dar astăzi e 18 și văd că nu ne dă nimic."
"Au zis să așteptăm să anunțe la știri, la televizor , eu știam că după 16, dar văd că nu ne mai spune nimeni nimic."
"Noi nu suntem pomenari, suntem oameni care am muncit 35 de ani de zile și am muncit degeaba, să își bată ei joc de noi."
"Am venit să mă interesez dacă se dau sau nu ajutoarele, nu știu nici eu nimic. - Aveți nevoie de ele? - Cum să nu am, că am 350 de lei pensie," spun oamenii.
Anul trecut, peste 20.000 de ieșeni au primit ajutoare alimentare din partea Uniunii Europene, iar distributia a inceput la jumatatea lunii noiembrie. Anul acesta, până la această dată, reprezentanții Primăriei nu știu nici măcar numărul de beneficiari.
Luminița Munteanu, director DAC: "Noi suntem pregătiți cu toată logistica, cu spații de depozitare, așteptăm să ne ajungă aceste alimente pe care apoi, în condiții cât mai bune, o să le distribuim către beneficiari."
Clar este că, spre deosebire de anul trecut, de preluarea și distribuirea alimentelor nu se vor mai ocupa angajații Consiliului Județean și ai Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură. Ajutoarele ar urma să ajungă direct la primăriile din județ, iar procesul va fi monitorizat de Prefectură.
"Prin ordin al prefectului județului Iași, urmează să fie stabilită o comisie la nivelul instituției care să se ocupe cu tot ceea ce înseamnă implementarea programului operațional de ajutorare a persoanelor defavorizate," a declarat Bogdan Abălașei, subprefectul județului Iași.
Ajutoare de la Uniunea Europeana au dreptul să primească vârstnicii cu pensii mai mici de 400 de lei, șomerii, beneficiarii venitului minim garantat și persoanele cu handicap.