Muniţia de război au fost găsită de pirotehnişi fie în curţile oamenilor, fie pe diverse terenuri agricole din judeţul Bacău. Deşi la prima vedere acestea par inofensive din cauza vechimii, specialiştii susţin că sunt active şi pot exploda la cea mai mică mişcare.
"Sunt foarte periculoase din cauza cantităţii de explozibil şi a mecanismelor cu care sunt echipate, motivele care au făcut ca acestea să nu explodeze la atingerea solului sunt diverse, pe care nici noi nu le ştim, ba sunt de natură tehnice sau au căzut în aşa fel încât focosul a rămas intact dar activ," a explicat locotenent Ionuţ Hâncu de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău.
Pentru distrugerea muniţiei, aproape 500 de cartuşe şi zeci de proiectile şi grenade, pirotehniştii au folosit 9 kilograme de trinitrotoluen. Activitatea s-a desfăşurat într-un poligon aflat la 20 de kilometri distanţă de municipiul Bacău.
"Reamintim populaţiei câteva dintre măsurile care trebuiesc luate atunci când descoperă astfel de elemente de muniţie: de a nu le atinge, de a anunţa de urgenţă forţele de intervenţie prin 112, să nu încerce să le introducă în foc sau să le transporte la Poliţie sau în alte locuri, acasă sau să-şi confecţioneze alte unelte care să fie folosite mai departe în gospodăria proprie," a mai spus locotenent Ionuţ Hâncu de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău.