Notele obţinute de elevii de clasa a VIII-a după ce au participat la prima simulare a Evaluării Naţionale arată nivelul scăzut de pregătire al acestora la final de gimnaziu. În judeţul Iaşi, sunt unităţi de învăţământ unde promovabilitatea a fost sub zece la sută. Şcoala Poieni din comuna Schitu Duca este una dintre acestea. Aici, dintre cei 50 de elevi, doar doi au luat note de trecere la matematică și 16 la limba română.
Reporter: Ce note ai luat?
Elevă: Păi la matematică am luat 3 şi la română 5,35.
Reporter: Te-au speriat rezultatele?
Elevă: Sincer, da. A fost prima simulare şi emoţiile au fost mari.
Reporter: Dar de învăţat ai învăţat? Te-ai pregătit pentru simulare?
Elevă: Da bineînţeles, pregătiri cu doamna de română şi de matematică. Cred că m-au copleşit emoţiile
„La matematică a fost cam greluţ. Subiectele m-au derutat. A fost şi gălăgie. La română m-au necăjit un pic compunerile. În final, exerciţiile le-am făcut. La română am luat 4,40 şi la matematică 1,50 dar la următoarea simulare am să iau mai mult,” povestește o altă elevă.
Pentru a îmbunătăţi notele elevilor, Tudoriţa Haras, directorul Şcolii Poieni, s-a gândit la o strategie: „Am făcut o analiză concretă a rezultatelor nostre şi am stabilit măsuri: în primul rând o colaborare strânsă între profesorul de la clasă, elevi şi părinte, pentru că, fără această colaborare, succesul nu poate avea loc, ore de pregătire suplimentară pentru elevi la română şi matematică.”
Situaţii similare cu cele a elevilor Şcolii Poieni sunt în tot judeţul. Potrivit datelor Inspectoratului Școlar Județean, doar 63 la sută dintre elevi au luat peste 5 la română și numai 31 la sută au trecut acest prag la matematică.
Următoarea simulare a Evaluării Naţionale este programată pentru luna ianuarie.