Creșterea tarifelor la gazele naturale în industrie va avea efect imediat în special în domeniul alimentar, a declarat Sorin Minea, președintele Asociației Române a Cărnii.
”Orice fel de creştere a tarifului la gaze naturale, la combustibili, orice fel de utilităţi se duce direct în preţ. Orice firmă îşi face calcul în funcţie de ponderea din costuri a utilităţilor şi imediat se transmit în preţ, alături de orice altă oscilaţie din piaţă”, a spus Sorin Minea.
Scenariul se va repeta şi în cazul pâinii. Chiar dacă vor suporta o parte din scumpire, producătorii din panificaţie spun că nu pot acoperi la nesfârșit creșterea costurilor de producție.
În construcții, doar marile marile companii nu sunt afectate de scumpire pentru că îşi pot permite să achiziţioneze gaz şi energie de pe piaţa liberă.
”Noi estimăm că anul acesta, în ciuda scumpirilor de gaze şi de curent, nu vom majora preţurile produselor noastre. Majorarea preţurilor pe piaţa reglementată de gaz şi energie, în special pe gaz, va afecta în special populaţia, mai ales puterea de cumpărare a acesteia”, a precizat Iulian Mangalagiu, director executiv Ceramica SA.
Potrivit calendarului de liberalizare a pieţei de gaze, asumat prin acordul cu FMI, pentru consumatorii casnici tarifele se vor majora cu 8 la suta de la 1 iulie si cu cu 2% de la 1 octombrie.