Localitatea Pungeşti a fost declarată zonă specială de siguranţă publică pe 8 decembrie, după ce protestatarii au pus la pământ gardul care împrejmuia terenul pe care se făceau lucrări pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist din România. 40 de persoane s-au ales, atunci, cu dosar penal pentru distrugere şi ultraj contra bunelor moravuri.
Marți, cererea de anulare a ordinului a fost respinsă. Activiștii pentru mediu se gândesc acum să apeleze la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
„Vom continua lupta, ne-am şi constituit într-o organizaţie non-guvernamentală şi vom continua lupta împotriva fracturării hidraulice cât şi a abuzurilor din partea autorităţilor şi a Jandarmeriei Române. Noi am făcut diferite cereri şi adrese prin care le-am solicitat să ni se spună exact care este perimetrul zonei speciale, aşa-zisei zone speciale. Nici până în ziua de astăzi nu ni s-a arătat actul,” a declarat pentru Digi24 Iași Zâna Domintean, activist de mediu.
Simona Niculescu, avocata locuitorilor din Pungeşti şi a activiştilor de mediu spune că va lupta, în continuare, pentru această cauză la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului:
„Vom exercita în continuare toate căile de atac, în primul rând acum poate ajunge direct în faţa Curţii Europene, iar la dosarul pe fond vom pune întrebarea preliminară pentru a întreba Curtea Europeană dacă este conform cu legea comunitară ce se întâmplă.”