În ziare şi pe site-urile cu oferte de locuri de muncă abundă anunţurile discriminatorii. Patronii impun criterii de selecţie stabilite după bunul plac, iar cel mai adesea, vârsta şi aspectul fizic sunt piedici de netrecut pentru cei aflaţi în căutarea unei slujbe.
Discuţie prin telefon între reporter şi angajator:
"- Vă sun în legătură cu anunţul din ziar, mai este valabil?
- Da, ati putea ajunge astăzi la un interviu?
- Da, vă rog să-mi spuneţi înainte câteva condiţii ca să ştiu dacă mă calific sau nu.
- Păi, nu ştiu ce vârstă aveţi...
- Eu am 40.
- Aha, da asta ar fi cam...pentru că colectivul este foarte tânăr, ca să spun 20-25 de ani şi până în 30 vrem să angajăm.
- Asta e o problemă legată de vârstă, să înţeleg.
- Da.
- Aha, şi nu pot să vin oricum la un interviu poate, că am experienţă.
- Mmm, dar o să fie degeaba."
Teoretic situaţiile de acest gen nu ar trebui să apară pentru că există o lege din 2002 care interzice astfel de practici.
Andrei George Albulescu, directorul ITM Iaşi: "Discriminarea în ceea ce priveşte angajarea între femei şi bărbaţi este interzisă. De asemenea, sunt interzise orice anunţuri, orice solicitări de angajare ce conţin criterii discriminatorii cum ar fi vârsta sau sexul."
În realitate, legea este incalcata sistematic, iar printre cei mai afectaţi sunt somerii care au trecut de vârsta tinereţii.
Gabriela Vasilache, directorul AJOFM Iaşi: "La 31 martie 2015, la AJOFM Iasi figurau înregistrate circa 14.200 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, marea lor parte fiind persoane peste 40 de ani. Chiar dacă le oferim programe de reconversie profesionala, cursuri de reconversie, de specializare, de perfecţionare, îşi găsesc mai greu un loc de muncă."
Chiar dacă au legea de partea lor, prea puţini dintre cei discriminaţi fac reclamaţii.
"Anul trecut, din toată România am înregistrat 780 de plângeri, şi din aceste 780 de plângeri, 79 provin din regiunea Moldovei, cele mai multe din judeţul Iaşi. Pe vârstă am aplicat sancţiuni, 2.000, 3.000 de lei, în funcţie de circumstanţele în care s-a folosit factorul discriminant," a spus Asztalos Csaba, președintele Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.
Ca să poată fi luate în considerare, reclamaţiile care vizează discriminarea la angajare trebuie să fie însoţite neapărat de dovezi.