La vârsta de 82 de ani, Leon Dănăilă încă mai intră în sala de operaţii. Numele medicului neurochirurg este binecunoscut atât în ţară cât şi peste hotare ca urmare a numeroaselor intervenţii reuşite dar şi a lucrărilor de specialitate pe care le-a publicat în lunga sa carieră. Profesorul este născut în Botoşani, iar şefii administraţiei au decis să-i recunoască meritele prin conferirea titlului de cetăţean de onoare al oraşului.
Academicianul a împărtăşit celor prezenţi câteva întâmplări din viaţa sa:
"Am fost propus de Ceaușescu și profesorul Arsenie să-l operez pe Kim Bir, care a fost primul ministru al lui Kim Ir Sen. A avut o operație foarte dificilă, eu eram tânăr, drept să spun, nu mi-am dat seama de importanța chiar atât de mare a acestui fapt. Acum parcă mi-e frică de faptul că... dacă nu era bine, ce se întâmpla?"
Supranumit doctorul fără de arginți de oamenii pe care i-a făcut bine, zeci de pacienți din împrejurimi au venit să-l felicite și să-i mulțumească.
"Făceam anumite crize și am ajuns la dumnealui la București, tumoarea era deja destul de mare, operația a fost destul de dificilă și am fost salvată de dumnealui, de două ori am fost operată," povesteşte o pacientă.
"Operația a fost o reușită și trăiesc datorită lui, am avut o tumoră de 5 centimetri pe creier. Mi-a redat a doua șansă să trăiesc," a spus un pacient.
Academicianul Leon Dănăilă s-a născut în orașul botoșănean Darabani și, în prezent, încă profesează în București. Profesorul este o somitate în neurochirurgie și, datorită lucrărilor sale în domeniu, figureaza printre cele 500 de genii ale secolului XXI.