Legumicultorii au revenit la roșiile obținute din semințe românești
Data publicării:
Gheorghiţă Creţu se pregătește să pună în pământ răsadurile de roșii românești și promite că nu va mai cultiva soiuri străine. În urmă cu doi ani a crezut că face o afacere bună cu semințele de roșii olandeze. A ieșit în pierdere.
„Mergeam în piaţă cu ele şi le aduceam înapoi, nu se vindeau. Nu că minţeam lumea, dar le spuneam că sunt bune că sunt produse de mine, dar dacă ele sunt fără gust. Aşa e soiul lor,” spune legumicultorul.
Singura problemă este că producția de roșii va scădea.
„Sunt mai productive cele care sunt obținute în afară. Acesta este și scopul pentru care au fost obținute dar, în același timp, să fie și rezistente la transport, să aibă toleranță la atacul diferiților agenți patogeni și a dăunătorilor,” a explicat Vasile Stoleru, şef lucrări Facultatea de Horticultură.
În acest moment, pieţele ieşene sunt invadate de roşii de import. Pentru a-şi vinde marfa, comercianţii recurg la strategii de marketing. Astfel la tarabele cu roşii, clienţii sunt informaţi că roşiile sunt fie foarte bune fie foarte gustoase.
Roșiile românești vor ajunge în piețe abia în iulie. Prețul va fi de 3 lei pe kilogram, aproape dublu față de cel al legumelor de import.