Spitalul mobil proiectat de profesorul ieșean Alexandru Stănilă se realizează dintr-un container cu pereţi extensibili. Este uşor de transportat si se montează în doar câteva ore.
“Prin deschiderea obloanelor laterale şi apoi prin culisarea acoperişului cu perete cu tot se obţine un spaţiu de 36 de metri pătraţi care are un foarte mare avantaj: pardoseala din zona centrală este o pardoseală fixă pe care pot fi prinse pentru transport o serie întreagă de elemente de aparatură,” a explicat profesorul Alexandru Stănilă.
În funcţie de necesitate, prin alipirea mai multor astfel de containere, se pot crea saloane, săli de aşteptare, săli de operaţie sau bucătării.
“Preţul este în funcţie de materialele utilizate. Dacă mergem pe poliuretan expandat între două foi de metal protejate din punct de vedere chimic nu poate depăşi 300 de euro metrul pătrat,” a adăugat inventatorul.
Medicii spun că astfel de unităţi mobile ar fi extrem de utile în situaţii de calamităţi sau dezastre.
Diana Cimpoeşu, coordonatorul SMURD Iaşi: “Poate îndeplini funcţia de punct medical avansat sau chiar de spital mobil. Ideea este ca aceste spitale mobile să poată fi deplasate şi să aibă autonomie, să aibă autonomie energetică, autonomie de apă, autonomie de materiale sanitare şi medicamente.”
Invenția profesorului Alexandru Stănilă a atras și atenția autorităților județene, care s-au arătat interesate să pună proiectul în practică.