Premierul Victor Ponta a venit la inaugurarea Institutului, dar kla fel ca şi în cazul şoselei ocolitoare a refuzat invitaţia de a tăia panglica. Aceasrtă sarrcină e revenit Ministrului Raed Arafat, reprezentanţilor bisericolor Ortodoxe şi catolice si consilierului premierului Vasile Cepoi.
Victor Ponta, premierul României: ”Daca nu era domnul ministru Cepoi nu stiu ce soarta avea acest institut. Ştiti ca au fost tot felul de discuţii politice. Din fericire a ramas Institut de Oncologie si din fericire prin efortul domniei sale si a d-lui Arafat s-a reusit deblocarea posturilor pentru că era gata clădirea dar nu erau medicii.”
La institutul de oncologie, singurul din regiune de est a ţării sunt acum 460 de angajaţi,. Dar chiar şi aşa necesarul este de două ori mai mare. Cele mai mari dificultăţi sunt cu privire şla angajarea unor radioterapueţi.
”Am adaugat inca un aspect si am dat personal suplimentar chiar rezidenti ca sa devina centru de pregatire pentru restul ţarii avand în vedere lipsa de radioterapeuti la momentul actual” (Raed Arafat, ministrul Sănătății)
Raed Arafat, Ministrul Sănătăţii: ”Am adaugat inca un aspect si am dat personal suplimentar chiar rezidenti ca sa devina centru de pregatire pentru restul ţarii avand în vedere lipsa de radioterapeuti la momentul actual.”
În Institut nu există posibilitate pentru radioterapie. Singurul accelerator de particule a rămas la Spitalul Sfântul Spiridon. Secţia de radioterapie de la Institutul de Oncologie va deveni funcţională de anul viitor. Prof.univ. Vasile Astărăstoae, rector UMF: ”Aici se va crea de la intâi ianuarie prima biobancă a universitatii cu finantare de la guvernul elventian, aici universitatea a luat decizia acum 2 sapt si la 1 februarie va deveni functional primul centru de oncogenetica din Romania.”
În evidenţele Institutului de oncologie sunt peste 5000 de pacienţi din toate judeţele Moldovei.