La Iaşi, anul acesta au venit doar 17.500 de vaccinuri, adică mai puţin cu o treime faţă de necesarul estimat. Chiar şi aşa, peste 1.300 de doze stau nefolosite în frigiderele medicilor de familie pentru că pacienţii nu vor să se imunizeze. Ovidiu Popescu se numără printre cei care refuză vaccinarea antigripală. A luat această decizie după ce s-a informat de pe internet.
"Dacă e să te iei după teoria conspiraţiei care circulă pe internet se pare că anumite cercuri vor ca mulţi dintre noi să dispară. în anii precedenţi când nu erau discuţiile astea pe internet ziceam domnule e un lucru bun, acum stau şi mă întreb dacă da sau dacă ba," spune bărbatul.
Deşi fac parte din categoriile care beneficiază de gratuitate şi prioritate la imunizare, vârstnicii preferă să prevină gripa cu leacuri din popor. Nici copiii nu sunt vaccinaţi, iar medicii se plâng că de la an la an, numărul părinţilor care refuză vaccinul antigripal este în creştere.
"Sunt părinţi care îşi exprimă reticenţa şi îndoiala faţă de eficacitatea unor astfel de manevre şi unii chiar refuză. Medicii de familie fiind nevoiţi să ducă o puternică muncă de lămurire cu aceştia şi să le explice despre faptul că vaccinurile nu numai că nu fac rău, dar aduc beneficii uriaşe pentru starea de sănătate a micuţilor," a explicat Răzvan Miftode, medic de familie.
Statisticile Direcţiei de Sănătate Publică arată că scăderea drastică a numărului de persoane care aleg să se vaccineze a început încă din anii trecuţi.
Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi: "în 2013 de exemplu în judeţul Iaşi s-au primit aproximativ 25 de mii de doze de vaccin şi s-au vaccinat aproape 24.000. Deci se observă această scădere probabil şi datorită să spunem campaniei negative care se desfăşoară peste tot şi în special pe internet."
În acest sezon, doar puţin peste 16 mii de persoane au fost de acord cu imunizarea. Vaccinul antigripal este recomandat în special bolnavilor cronic, gravidelor şi copiilor.