Numai anul trecut, la Iaşi, 700 de persoane au fost diagnosticate cu tuberculoză, iar procesul de vindecare a presupus luni de spitalizare şi de tratament strict. În 140 dintre cazuri însă, boala a recidivat.
"Degeaba i se asigură un tratament dacă el nu are ce mânca, locuieşte în condiţii de proastă calitate şi în general un trai pauper. În general, această boală necesită tratament medicamentos susţinut, cât şi condiţii de viaţă decente. În general, cam 20 la sută dintre cei trataţi cazuri noi pot recidiva," a explicat Bogdan Moldoveanu, medic primar pneumologie.
Printre cei care retrăiesc acest calvar este şi Dumitru Sumanariu. Învins de sărăcie, omul s-a întors la spital la fel de bolnav.
"Acasă nu am aceleaşi posibilităţi, nu le am, ca la spital nu-i. N-am unde să mă duc să-mi fac injecţii, n-am unde să-mi iau pastilele. Alimentaţie nu am acasă cum am aici, nu am," spune pacientul.
"Nu toţi sunt interesaţi de urmarea acestui tratament adică sunt bolnavi destul de conştiincioşi în spital, evoluţia este favorabilă, dar în momentul în care merge îm abulator deoarece el consideră că s-a vindecat sau se simte foarte bine nu mai ia cu regularitate acest tratament," a mai spus medicul.
Potrivit medicilor, tuberculoza duce la deces în câţiva ani, dacă nu este tratată.