"Iașul însuși e o poveste. Cred că fiecare stradă, poate dacă uităm de cartierele mai noi, fiecare stradă are o poveste, fiecare stradă e legată de cultura trecutului, de cultura prezentului," spune Anca Buzea șef muzee Muzeul Literaturii Române Iași.
Iaşiul se mândreşte cu peste 200 de simboluri culturale pe cele 7 coline ale sale, aşa că ajutorul unui ghid este de folos.
Florin Bărhălescu, ghid turistic: "de la 9 euro până la 100-150 de euro, depinde de serviciile cerute. Se poate face și cu mașina tur VIP, până la tur realizat cu 1200 de persoane, cu 6 ghizi."
Pentru orice turist ajuns în Iași, magia orașului romantic se regăsește la orice pas. La baza dealului Copou se aşterne una dintre cele mai vechi și frumoase străzi din Iași, bulevardul Lăpușneanu. Aici este locul în care domnitorul Unirii, Al.I. Cuza, și-a trăit viața tumultoasă. Fosta sa vilă, devenită Muzeul Unirii, este considerată cea mai frumoasă clădire din oraş.
Sorin Iftimi, istoric: "şi noi spunem adesea că principalul exponat este chiar clădirea, chiar muzeul. Avem această șansă, acest noroc de a avea încă în picioare clădirea originală în care chiar a locuit domnitorul Unirii, Al. I. Cuza, în care s-au petrecut fapte importante istorice, în care mai târziu a locuit regele Ferdinand."
Plimbarea în orașul celor 7 coline poate continua chiar pe renumitul deal al Copoului.
Anca Buzea, șef muzee Muzeul Literaturii Române: "turiștii trebuie să vadă Iașul. Turiștii trebuie să cunoască Iașul pentru că este orașul muzeelor, este orașul literaturii, este orașul istoriei, este orașul artelor în general. I-aș recomanda să pornească de sus, din dealul Copoului."
Dealul Cetăţuia, Dealul Galata, Dealul Copou, sau Dealul Repedea sunt doar câteva coline pe care se află cel puțin un monument care le poartă numele. Dacă ajungeţi în Iaşi la sfârşit de săptămână, e şi mai bine. În weekend vă puteți delecta cu spectacolele în aer liber organizate de Operă sau filarmonică, iar amosfera este una cu adevărat vieneză.