Potrivit datelor Direcţiei judeţele de statistică, în județul Iași exporturile au crescut anul trecut cu 30 de procente. Cele mai căutate au fost maşinile, aparatele şi echipamentele de transport, peste 67% din total, urmate de articole din metal şi produse textile. Iar ţările care ne primesc cele mai multe dintre produse sunt Coreea de Sud, Suedia, Franţa, Germania.
Importurile au crescut cu mai puţin, adică 8% şi tot industria de maşini este pe primul loc, cu peste 50 de procente, urmată de produse din metal - 16%, produse ale industriei chimice -10% şi băuturi şi tutun - 6%. Ţările din care preferăm să aducem aceste produse sunt Franţa, Germania şi Italia.
Şi câştigurile salariale au cunoscut o evoluţie ascendentă, dar cu toate acestea, judeţul Iaşi se menţine sub media naţională, cu aproximativ 10 procente, atât la salariile brute, cât şi la cele nete. De pildă, în luna decembrie a anului trecut, media anuală a salariului net a fost 1697 de lei, în timp ce în judeţul Iaşi media a fost doar de 1529 de lei.
Veşti bune la capitolul joburi. Deşi la nivel naţional s-a înregistrat o creştere a şomerilor, numărul persoanelor fără un loc de muncă din Iaşi a scăzut cu 3 procente. Astfel, dacă în 2012 s-au înregistrat cu 32 de mii de şomeri mai mulţi decât în anul precedent, la nivel naţional, în Iaşi au fost cu 500 de şomeri mai puţini.