Disputa între primar şi şapte dintre consilieri a început în momentul în care acesta i-a dat afară din partid pe doi dintre ei. Anul acesta, consilierii au refuzat să se mai prezinte la sedințe, iar bugetul pe 2014 nu a fost votat. Consecința? 57 de funcționari și profesori nu și-au mai luat salariile.
„Caz personal: Am împrumutat 20 de milioane. Cât am să mai pot împrumuta?! Dar, totuşi, noi am revenit la şcoală. Îi rugăm şi pe domnii consilieri să vină şi ei la şedintele de Consiliu Local,” a spus Mihai Mera, profesor de matematică.
Primarul a dat în judecată Consiliul Local pentru absenţă nemotivată de la şedinţe şi a făcut plângere penală pentru abuz în serviciu.
„Aşteptăm răspunsul de la instanţă, care, conform legii este de 30 de zile, ca să se pronunţe asupra neprezentării nemotivată a domnilor consilieri,” a spus Daniel Voinescu, primarul comunei Tansa.
Consiliul Local Tansa are toate şansele să se dizolve deoarece consilierii din opoziţie sunt hotărâţi să nu meargă nici la viitoarele şedinţe.
Aceeaşi situaţie este şi în comuna Dolheşti. Profesorii au vrut să stea de vorbă cu primarul, însă, atât acesta cât şi directoarea şcolii au refuzat.
În comuna Cozmeşti, consiliul local nu a mai votat un proiect de hotărâre din vara anului trecut, iar primarul a cerut în instanţă dizolvarea. Acum este pe punctul de a returna 2,5 milioane de euro, bani europeni, pe motiv că un centru after school stă nefolosit de un an deoarece consilierii nu au votat proiectul care reglementează costurile cu personalul şi hrana.
„Suntem monitorizaţi pe proiect pe o perioadă de 5 ani de zile şi, în situaţia în care noi nu reuşim să dăm drumul la after school şi să continuăm cu festivalul fanfarelor, riscăm ca comunitatea să dea banii înapoi,” a explicat Valeriu Enciu, primarul comunei Cozmeşti.
În cazul în care un Consiliu Local este dizolvat, legea prevede că primăriile pot accesa mai putin de 10% din bugetul anului anterior pentru plata salariilor, după care trebuie organizate noi alegeri.