Se spune că Sfânta Paraschea a stat 5 ani la Mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, de acolo a plecat în Ţara Sfântă, iar apoi s-a stabilit la o mănăstire de maici în pustiul Iordanului. După ce un înger i-a apărut în vis, s-a întors în locul natal, unde a şi murit.
Tradiţia spune că trupul său a fost descoperit când nişte credincioşi săpau o groapă pentru un marinar mort, adus de valuri la mal. Trupul Cuvioasei Parascheva nu era putrezit şi mirosea a mir, iar credincioşii l-au aşezat la loc de cinste, într-o biserică. Începând cu anul 1238, moaştele Sfintei Parascheva au ajuns în Bulgaria, Serbia, la Constantinopol, iar la Iaşi se află din timpul domniei lui Vasile Lupu.
Bulevardul Ştefan cel Mare din centrul Iasului s-a dovedit neîncăpător pentru cei 10 mii de oameni care au participat la slujba oficiată de 40 de preoţi din ţară şi din strainatate în frunte cu Înalt Prea Sfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei.
Mulţi dintre credincioși au venit la slujbă dupa ore întregi de stat la rând la racla cu moaştele Cuvioasei Parascheva şi ale Sfântului Simeon. Oamenii spun ca an de an vin la Iași să se roage chiar pe 14 octombrie, când este sărbătorită Cuvioasa Parascheva.
La finalul slujbei, oaspeții străini au primit în dar icoane cu Sfânta Cuvioasă Parascheva