Groapa de gunoi din apropierea oraşului Suceava ar fi trebuit să fie gata anul trecut. Constructorul a tot prelungit inaugurarea din diferite motive. Beneficiarul proiectului, Consiliul Județean Suceava, aşteaptă acum să preia groapa de gunoi de la Moara ca să poată organiza licitaţia pentru alegerea firmei de salubritate din judeţ.
"Din păcate, până acum, constructorul nu a fost în măsură să ne predea amplasamentul, lucrarea ca atare pentru că nu și-au terminat partea de testare. Sper să o facă în scurt timp pentru că testele au început în iarnă, atunci când au ieșit din punct de vedere chimic cum trebuie, dar mai puțin bine bacteriologic. Acum suntem exact în situația inversă pentru că o parte din sistemul tehnologic nu funcționează așa cum a fost ofertat în parametri tehnici," a declarat Cătălin Nechifor, președinte CJ Suceava.
Constructorul, pe de altă parte, spune că testele sunt aproape gata, iar întârzierea de aproape un an și jumătate are alte motive, greu de anticipat.
"Au fost multe motive, în primul și în primul rând, este o tehnologie nouă ceea ce este aplicat aici legat de stația de levigat. Au trebuit o grămadă de gândiri făcute de proiectant, de soluții până s-a ajuns în faza de a se găsi o soluție finală. Au mai fost condițiile meteo din 2013, a fost o iarnă grea, a fost o zăpadă de 2 metri în zona asta," a explicat constructorul.
Groapa de gunoi ar salva de la cheltuieli multe dintre primăriile din judeţ, obligate acum să plătească pentru a-şi depozita deşeurile în diverse locuri.
Ion Lungu, primarul municipiului Suceava: "municipiul Suceava este cel mai interesat ca această groapă de deșeuri să fie cât mai repede operațională având în vedere faptul că noi suntem principalul producător de deșeuri. Gestionăm temporar aceste deșeuri undeva în zona Sucevei lângă societatea Termica și acest lucru - trebuie să spun foarte clar - costă, pentru că trebuie să transferăm aceste deșeuri la gropa ecologică."
Construcţia gropii de la Moara face parte dintr-un proiect mai amplu care ar fi trebuit să fie încheiat la finalul acestui an, lucru greu de crezut, în condițiile în care doar perioada de licitație poate dura chiar şi un an dacă apar contestații.