"E un pericol, sunt toxine, dacă intră în pânză freatica, distruge tot," spun localnicii.
Pericolul este recunoscut şi de cei de la Direcţia pentru Sănătate Publică.
Antoaneta Dobreanu, şefa Serviciului de Evaluare Factori de Risc din cadrul DSP Bacău: "când sunt depozitate gunoaiele la marginea unui câmp sau pe marginea apei există posibilitate să fie contaminată pânză freatică."
"Noi nu vom emite autorizaţie de mediu până când nu vor există în documentaţia respectivă toate avizele necesare pentru emiterea acelui act de reglementare," a spus Maria Ionos, purtător de cuvânt la Agenţia de Protecţie a Mediului Bacău.
Edilul spune însă că nu are bani să facă refacă studiul care i se cere.
Valentin Flenchea, primar Gârleni: "eu nu pot cheltui banii cum vrea cineva de la Ape. I-am acţionat în contencios cu scopul de a emite acest aviz pentru că tergiversează din octombrie, de când am solicitat prelungirea avizului."
Localnicii sunt decişi acum să-l dea în judecată pe edil, pe care îl consideră direct responsabil.
"El, practic, a construit acolo cu bani de la Banca Mondială fără să aibă avizul de la Ape. Erau expirate la momentul când şi-a emis el autorizaţia de construire. El, în calitatea lui de primar, nu putea să dea autorizaţie decât pentru teren intravilan, ori terenul nu era intravilan când şi-a dat el autorizaţia," a spus Nucu Candet, avocat.
În timp ce edilul încearcă să obţină avizul în instanţă, groapă de gunoi nu pate fi folosită.