Primăria Dagâţa a semnat în anul 2009 un contract în valoare de 1,7 milioane de euro, fonduri europene pentru realizarea lucrărilor de canalizare, alimentare cu apă şi epurare apă uzată în localităţile Dagâţa şi Mănăstirea. Potrivit procurorilor anticorupție, firma care a câștigat licitația a obținut contractul prin fraudă.
Chiar dacă nu avea antetul directiei de finante, documentul falsificat de contabila firmei era autentificat la un notariat public, iar asta a indus în eroare autoritățile locale.
”Am fost chemat şi eu la DNA, am dat declaraţie precum că nu am ştiut, că nu am ştiut şi nu se observă că acest document este fals,” a spus Mirel Damaschin, primarul comunei Dagâţa.
”Cu siguranţă, certificatul de atestare fiscală cuprinde informaţiile care se regăsesc atât în dosarul fiscal cât şi în fişa plătitorului,” a declarat Maria Ţăran, purtătorul de cuvânt al DGFP Iaşi.
Reprezentanţii firmei se apără și spun că este vorba de o neînţelegere. Contabila susține că actul depus la dosar nu este fals, pentru că datoria descoperită de procurorii DNA este o amendă veche pentru care firma depusese contestaţie.
Judecătorii sunt cei care vor hotărî dacă inginerul şi contabila firmei se fac vinovaţi de fals în acte şi uz de fals. În acest caz, pedeapsa este de la 3 luni la 2 ani de închisoare.