Victor Bălan a ajuns după gratii în anul 2005, după ce judecătorii l-au găsit vinovat că a participat împreună cu alte şapte persoane la asasinarea liderului sindical Virgil Săhleanu. Acesta reușise să demonstreze în instanță că privatizarea FORTUS a fost frauduloasă. Demersul lui Virgil Săhleanu l-a deranjat pe patronul ceh al societăţii de la acea vreme care a complotat pentru uciderea liderului sindical.
Conform actelor de inculpare din acea perioadă, fostul director al Tepro, Victor Bălan, ar fi fost de acord ca lui Virgil Săhleanu să i se aplice o corecție. Agresarea liderului de sindicat a fost stabilită telefonic între managerul TEPRO și patronul unei firme de pază din Vaslui. Cei doi au fost condamnați pentru instigare la omor calificat. O acuzație pe care acum, după nouă ani, Victor Balan o contestă.
"Nu mi-ar fi rușine să recunosc că am săvârșit o faptă și efectiv nici nu i-am cunoscut pe acei oameni. Și nici nu a fost vreodată vreo discuție între investitorul ceh și mine despre Săhleanu, deci niciodată nu a fost vorba," a declarat Victor Bălan, fostul director TEPRO.
Foștii muncitori de la societatea metalurgică din Iași au participat la procese și spun că există probe clare că asasinatul a fost comandat.
"Eu, care am fost prezent la audierile care au avut loc pe durata a 5 ani la 4 instanțe de judecată, vă spun fără putere de tăgadă că dumenalui a fost unul dintre cei care a știut și a hotărât agresarea domnului Virgil Săhleanu. Mai mult, a fost cel care a arătat celor care au venit cu cuțite în scara blocului unde locuiește fostul nostru lider și coleg Virgil Săhleanu," a declarat Constantin Rotaru, lider sindicat Arcelor Mittal Steel Iași.
Uciderea lui Virgil Săhleanu a fost catalogată ca primul asasinat sindical din România. Singurul care nu a ajuns după gratii în acest dosar este afaceristul Frantisek Priplata care a reuşit să fugă din țară, iar autorităţile cehe au refuzat să-l extrădeze.