Boala provocată de această bacterie, clostridium difficile, se manifestă prin dureri abdominale, febră şi stare de greaţă, iar persoanele contaminate scad în greutate foarte mult, chiar din primele zile de la apariţia bolii. Pentru că numărul îmbolnăvirilor crește de la o zi la alta , iar medicii nu reușesc să depisteze sursa focarului, conducerea unității a decis să reducă numărul orelor de vizită, iar următoarea măsură ar putea fi carantina.
„Este limitat accesul la aceşti pacienţi, se respectă circuitele funcţionale şi se urmează procedurile astfel încât să limităm extinderea epidemiei. Se folosesc substanţele dezinfectante şi medicaţia specifică în aceste cazuri conform procedurilor, dar şi protocolului,” a spus Adrian Ghiorghiu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţe Bârlad.
Cei 19 pacienți cu vârste cuprinse intre 42 si 84 de ani, sunt încă internați în spital. Printre ei si un asistent medical, angajat al spitalului. Primul pacient la care a fost diagnosticată prezența bacteriei acum aproape două săptămâni este pacientul de 84 de ani. Toți ceilalți au venit să-și trateze alte afecțiuni și au contactat bacteria în unitatea medicală. Pacienții internați se tem să nu plece din spital cu mai multe boli decât au venit, dar nu au de ales.
„Am auzit, s-au luat măsuri de precauţie, văd ca s-au pus pansamente pe mânerele de la uşi.” „Spitalul...probabil de asta închide uşile mai devreme, la 8,” spun pacienții.
În spital sunt în acest moment aproape 600 de pacienți internați, iar îmbolnăvirile au apărut în mai multe clinici ale unității medicale. Este unul dintre motivele pentru care focarul devine greu de anihilat. Direcția de Sănătate Publică a dispus o anchetă epidemiologică și face zilnic raportări către Minister.