Mihai Eminescu, numit de critici cel mai importat poet din literatura română, s-a născut pe 15 ianuarie 1850 şi a murit pe 15 iunie 1889 la Bucureşti. Deşi noţiuni despre viaţa şi opera sa ar trebui existe în cultura generală a oricărui român, mulţi dintre ieşeni spun că nu ştiu nici măcar date elementare.
“- 15 ianuarie, e o zi importantă... - Nu, nu ştiu. - Astăzi este ziua marelui poet Mihai Eminescu. – Da, ştiam cândva odată. - În ce an s-a născut marele poet?, - 1857, nu ştiu exact. N-am nimerit-o nici pe asta?”
“15 ianuarie, ziua când a murit Mihai Eminescu! - Ştiţi şi când s-a născut Mihai Eminescu? - Da, pe 15 iunie 1850.”
“- 15 ianuarie, vă spune ceva? - Nu, nici nu ştiam că e 15. - Este ziua lui Mihai Eminescu. - La mulţi ani!”
Când vine vorba să recite câteva versuri, oamenii sunt şi mai încurcaţi.
“A fost o dată ca niciodată/ O prea frumoasă fată, din rude mari împărăteşti... Am repetat demult versurile.”
“Sara pe deal, sara pe deal/ Buciumul sună cu jale/ Lângă salcâm, lângă salcâm,/ Dragă te aştept eu pe tine. Sau ceva...”
În temă cu ziua de sărbătoare nu par să fie nici oficialităţile locale, care au lipsit de la evenimentul de comemorare organizat la Teiul lui Eminescu.
“Este un lucru trist dar este un lucru adevărat şi absenţa oficialităţilor de la manifestări de genul acesta ne arată că interesul pentru cultură este totuşi insuficient,” a spus Livia Iacob, lector la catedra de Literatură Comparată, UAIC Iaşi.
George Pânzaru, organizator eveniment: “S-a mai uitat din acest lucru, dar oamenii care sunt interesaţi şi generaţiile tinere. Asta ne bucură foarte mult. Nu uită şi sunt prezenţi aici, acest lucru este chiar o îmbărbătare pentru noi şi ne motivează.”
Singurul politician prezent a fost deputatul Gheorghe Emacu.
“Aşa cum îmi preţuiesc părinţii pe care îi am, pe care nu-i mai am, aşa îl preţuiesc pe Eminescu am pus o jerbă de flori, am zis o rugăciune în gând, şi plec cu inima împăcată că eu încă nu l-am uitat,” a spus Gheorghe Emacu, deputat UNPR.
Mihai Eminescu a publicat primul său poem la vârsta de 16 ani şi a murit la vârsta de 39 de ani lăsând în urmă 46 de volume, care au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu.