Aceştia sunt cinci din cei peste 20 de elevi ai Colegiului Naţional Emil Racoviţă care au ales să-şi continue studiile la universităţi din afara ţării. Printre ei se numără Ruxandra şi Teodora, două surori gemene care mărturisesc că au dorit să calce pe urmele fratelui lor, în prezent, doctorand la Universitatea din Sheffield, Marea Britanie.
„În momentul în care fratele nostru a plecat în străinătate acum şase ani ne-am gândit că ar fi o idee bună să plecăm şi noi. Da şi au fost şi foarte multe olimpiade la care am participat şi ne-am dat seama că am putea să plecăm,” povestesc tinerele.
S-au gândit să rămână în ţară dar nu au găsit în universităţile româneşti specializările pe care doreau să le aprofundeze.
„Cursul de engineering science care este foarte diferit faţă de cel din ţară. - Care ar fi fost echivalentul la noi în ţară? - Nu există echivalent în ţară. Este diferit pentru că practic în primii doi ani trunchiul este comun. Deci fac şi electrică şi mecanică şi informatică şi pe parcursul anilor îmi aleg opţiunea,” a explicat Ruxandra Constantin, elevă.
Pe astfel de tineri îi motivează şi ajutorul financiar pe care îl primesc de la ţările în care aleg să înveţe. De exemplu în Marea Britanie studenţii care provin din state ale Uniunii Europene pot cere un împrumut care să le acopere întreaga contravaloarea a studiilor.
„Ieşim în urma celor patru sau cinci ani de facultate 36.000 sau 45.000 de lire datorie la statul englez. Acest împrumut, restituirea lui, nu începe până în momentul în care suntem angajaţi. Deci dacă nu suntem angajaţi nu trebuie să plătim şi în continuare nu se plăteşte dacă nu câştigăm mai mult de 21 de lire pe an,” explică Andrei Bîlici, elev.
De la cele patru colegiile teoretice de elită din Iaşi, aşa cum este Colegiul Racoviţă, sunt aproape o sută de absolvenţi care pleacă la studii peste hotare. Cu toţii au trecut printr-o procedură strictă de admitere.
„ - Care a fost media ta generală în clasa a XI-a? - 9,97, sau...cred că zece,” spune Bianca Vasilache, elevă.
„Aceşti copii care optează pentru exterior sunt copii foarte bine pregătiţi şi de asemeena vor face cinste vor reprezenta cu cinste oriunde ar merge instituţia noastră de învăţământ. Ne-am dori să nu plece spre exterior dar în acelaşi timp nu putem să-i oprim,” a spus Paula Gavrilescu, director al Colegiului Emil Racoviţă.
În timp ce astfel de tineri aleg drumul străinătăţii, universităţile de stat din Iaşi cu greu îşi ocupă locurile la admitere.
„Ne pare rău totuşi că unii absolvenţi foarte buni părăsesc ţara şi studiază în străinătate pentru că şi la noi sunt condiţii asemănătoare şi avem şi domenii de vârf care ar trebui să fie căutate de absolvenţii foarte buni,” a declarat Ion Giurma, rector al Universităţii „Gh. Asachi” din Iași.
Şi anul trecut, zece din cei 13 absolvenţi de liceu din Iaşi care au obţinut media zece la bacalureat au plecat la studii în străinătate.