Timp de 3 ore, elevii claselor a XI-a de la profilul uman au susținut simularea la istorie, însă subiectele nu fac parte din programa pentru bacalaureat.
„Nu văd rostul. Pierdere de timp și stres pentru noi, elevii.”
„Este limpede că această probă chiar nu își are rolul. Chiar dacă vrei să-l inveți pe elev cu modalitatea de organizare și desfășurare a Bacalaureatului, pentru că acesta este scopul principal, era suficient ca elevul să participe la proba de limba română,” este de părere Sorin Țiplea, lider de Sindicat Didactica Vaslui.
„Nu puteau să dea numai la matematică și cei care sunt la filologie să stea acasă. Nu aveai la ce să dai și, atunci, pentru ca să se dea două probe, s-a luat această măsură cu toate că nu le folosește la nimic,” o spune chiar Remus Bălan, inspector general adjunct la ISJ Vaslui.
Între timp, continuă boicotul declanșat de profesorii din Vaslui. Dacă luni au fost 20 de dascăli care au refuzat să intre în săli, miercuri, numărul s-a înjumătățit.
Profesorii ieșeni își cer drepturile instanță. Dascălii vor să fie plătiți pentru activitățile suplimentare
În schimb, profesorii de liceu din Iași au preferat să participe la simulările examenului de bacalaureat, chiar dacă au aceleași nemulțumiri ca ale colegilor din Vaslui.
Liderii de sindicat din 3 licee de elită au amenințat că nu vor corecta tezele, dar până la urmă dascălii s-au prezentat în centre. Acum sunt deciși să ducă războiul cu Ministerul Educației în instanță.
„Vom cere în instanță toate drepturile pentru colegii noștri și sperăm ca un eventual verdict să fie pentru Minister un semnal că pe viitor aceste simulări trebuie neapărat plătite,” a spus Laviniu Lăcustă, președintele USLIP Iași.
Rezultatele finale la simularea examenului de Bacalaureat vor fi afisate cel mai devreme pe 12 martie.