Lidia Amarandi, absolventă de liceu: "Vreau să devin pilot, să fac aviaţie şi vreau să merg în Anglia."
Lidia este unul din cei 63 de elevi din ţară care au luat anul acesta notă maximă la bacalaureat. Spune că nu a făcut pregătire în particular şi a reuşit să ia zece pe linie pe cont propriu. Primăria din Iaşi a răsplătit-o, la fel ca pe toţi cei 25 de absolvenţi de 10, cu o coroniţă, un pix şi un aparat foto.
Mihai Chirica, primarul Iaşiului: "Din punct de vedere material, cu prea puţin pe cât merită. Coroniţa cred că a fost cea mai preţioasă. De asta au nevoie pentru început, de susţinerea şi aprecierea comunităţii pentru efortul lor."
Însă îndemnurile nu îi conving pe tineri că îşi pot face un viitor bun acasă.
"Am ales să fac facultatea în ţară, dar voi vedea ce oportunităţi am după ce o termin," a spus Traian Chiuariu, absolvent de liceu.
Chiar şi colegii lor mai mici deja cântăresc decizia pe care o vor lua. Mai au timp să decidă dacă vor rămâne în ţară, dar ştiu exact ce profesie vor să urmeze.
"Visez spre IT, dar să văd ce-mi oferă viitorul. M-am pregătit începând cu clasa a cincea, am luat în serios fiecare lecţie şi astfel a fost uşor," a spus Andrei Roşu, absolvent de gimnaziu.
"Este adevărat că nu este la fel de dezvoltat ca în afară, numai că dacă alegi o facultate bună cu siguranţă poţi câştiga şi în România," a spus şi Alexandra Condurat, absolventă de gimnaziu.
Camelia Gavrilă, inspector general la IŞJ Iaşi: "avem o anume tristeţe pentru că sigur am dori să-i avem aici, sunt copii resursă, sunt copii care ar da garanţia unei dezvoltări sociale foarte bune şi a unei cercetări ştinţifice."
Elevii de zece vor fi premiaţi şi de Guvern. Absolvenţii de liceu vor primi câte 3.000 de lei, iar cei de gimnaziu câte o mie de lei.