Alexandru Boghean este în anul al treilea la Facultatea de Informatică şi şi-a propus să meargă în străinătate prin programul Erasmus încă din primul an, mai ales că nu avusese alte ocazii să plece din ţară. El și patru colegi au fost în Spania, în Murcia, la malul mării. În fiecare lună a primit bursă 500 de euro, bani din care trebuia să se întreţină. Experienţa a fost de neuitat la capitolul distracţie, spune el. A mers la petreceri, a călătorit, însă au fost mari diferenţe între sistemul de învăţământ din România şi cel spaniol.
Laura Bejinariu este studentă în anul al treilea la Jurnalism. A fost în Belgia, cu bursă Erasmus şi spune că a fost una dintre cele mai frumoase experienţe din viaţa ei. Deşi acolo chiriile sunt foarte scumpe şi a trebuit să se descurce cu doar 150 de euro pe lună, Laura a reuşit să se şi distreze. A vizitat Spania, Polonia și Olanda.
Pe de altă parte, Alexandra Filip, ar redefini experienţa Erasmus. A fost plecată în Norvegia. O ţară rece şi întunecoasă, pentru că soarele stătea pe cer doar şase ore pe zi. La fel ca toate ţările din Nord, Norvegia e scumpă, de aceea, studenta s-a descurcat greu cu banii. Şi ca se poată distra, a decis să facă voluntariat la un pub, care organiza concerte.
Prin programul Erasmus, un student poate învăţa în străinătate, la una din universităţile partenere între 3 şi 12 luni, o singură dată în cadrul unui ciclu de studii. Pentru a putea primi bursa, trebuie să aibă note bune şi să cunoască o limbă de circulaţie internaţională. Programul prezintă un singur risc: cei care nu reuşesc să promoveze, trebuie să restituie întreaga bursă.