În regiunea Moldovei sunt peste 1.400 de persoane infectate cu virusul HIV şi, numai anul acesta, boala a răpus aproximativ 100 de persoane. În semn de solidaritate cu pacienţii, dar şi cu familiile acestora, două mii de ieşeni au făcut o fundă umană roşie şi le-au oferit trecătorilor informaţii despre modul de transmitere al virusului. În număr foarte mare au fost prezenţi elevi de la şcolile din Iaşi, deoarece cadrele didactice au văzut în acest eveniment o modalitate de a-i responsabiliza pe copii.
"Noi am considerat să răspundem pozitiv la acest eveniment ca semn de solidaritate, de susţinere a celor care sunt bolnavi de SIDA," a spus Mărioara Lupu, profesor.
Raluca Muraraşu, profesor: "Este o modalitate un picuţ mai interesantă de a-i educa mai mult decât la clasă decât prin veşnicele lecţii pe care le predăm. Este greu, nu avem timpul necesar, în primul rând şi nici cadrul necesar pentru a răspunde la toate întrebările lor. Şi atunci cu o activitate de acest gen cu siguranţă ei îşi găsesc răspunsurile."
"I-am adus, în primul rând, ca să conştientizeze de ceea ce se poate întâmpla dacă nu sunt foarte atenţi la propria sănătate," a spus Gabriela Rusu, profesor.
La eveniment au participat şi medicii infecţionşti, care recomandă tuturor persoanelor să îşi facă testul HIV.
"S-a putut observa o creştere a numărului de cazuri noi în ceea ce priveşte consumatorii de droguri pe cale intravenoasă," a explicat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Iaşi.
Angela Achiţei, preşedintele Fundaţiei Alături de Voi România: "La nivelul judeţului Iaşi, avem aproximativ 250 de persoane în viaţă diagnosticate cu HIV SIDA. La nivel naţional vorbim de 12.752 de persoane în viaţă."
Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii recomandă însă înmulţirea cifrelor din aceste statistici oficiale cu 15 pentru a afla care este numărul real de persoane infectate cu HIV.