Cercetătorii de la Departamentul de Oncogenetică din Iaşi studiază analizele de sânge a 25 de persoane diagnosticate cu cancer pentru a afla dacă au dobândit această boală pe cale ereditară şi pentru a se stabili dacă rudele lor prezintă risc să dezvolte aceeaşi afecţiune. În cazul în care acesta este pozitiv, întreaga familie va fi monitorizată.
"Oncogenetica vine cu soluţii, nu este doar un diagnostic şi îi spui omului că are mutaţia. Obligatoriu trebuie să vii si cu un program prin care să-i demonstrezi că poţi să faci ceva mai mult decât să-l informezi că are această mutaţie," a explicat Doina Azoicăi, coordonatorul Departamentului de Oncogenetică UMF Iaşi.
Medicii spun că testele moleculare pot preveni apariţia cancerului sau pot duce la o depistare precoce a bolii.
Mihai Marinca, medic oncolog: "prevenţia însemnând o intervenţie chirurgicală ca opţiune o mastectomie bilaterală şi sau ovarectomia bilaterală. Mastectomia elimină mai mult de 90 la sută din riscul de cancer la sân, dar nu şi pe cel de ovar. Ambele elimină aproape în totalitate riscul."
Psihologii spun că rezultatul are un impact emoţional puternic şi, de cele mai multe ori, se recomandă şedinţe de consiliere, dar că aflarea cauzei care a dus la apariţia cancerului poate fi o uşurare.
Roxana Postolică, psiholog: "în general, este un răspuns aşteptat pentru că atât timp cât mama, sora, o mătuşă au avut boala asta, gândul că s-ar putea şi eu este foarte apăsător şi, atunci, primind un astfel de rezultat, poţi şti ce ai de făcut în aşa fel încât, fie să previi boala, fie să o detectezi într-un stadiu incipient."
"Tot timpul trebuie să avem în vedere că cineva din familie a făcut, că e expus la aşa ceva. Dacă cineva este din familie sunt şi ceilalţi expuşi, părerea mea este," a spus Aurica Filip, pacientă.
Analizele moleculare efectuate la Departamentul de Oncogenetică din Iași costă 3.000 de euro, însă primele o sută de testări sunt gratuite pentru pacienți, fiind suportate din bugetul Universității de Medicină și Farmacie din Iași.