În judeţul Iaşi au fost depistat anul acesta 643 de cazuri noi de diabet, în evidenţa doctorilor fiind în total aproape 29 de mii de persoane cu această boală. Adriana Mavriche a aflat în urmă cu o săptămână că suferă de diabet. Pancreasul ei nu mai produce automat cantitatea necesară de insulină, singurul hormon care menţine echilibrul glucozei în sânge. Deşi se simţea obosită şi pierduse din greutate încă din vară, femeia a amânat vizita la medic. Într-o zi însă, simptomele s-au agravat.
„Mi s-a făcut rău la servici, mi s-au luat o glicemie, o aveam mare, 435, am ajuns în Urgenţă şi am aflat că am diabet”, a povestit Adriana Mavriche.
Stresul, mancarea în exces şi sedentarismul, factori de risc
Pentru a-şi controla afecţiunea, femeia va trebui să urmeze un tratament injectabil cu insulină de patru ori pe zi. Doctorii atrag atenţia că, deşi diabetul reprezintă o boală ale cărei cauze sunt genetice, declanşarea ei are loc din cauza unor factori precum mâncarea în exces, stresul şi sedentarismul.
„Cel mai bine ar fi să o depistăm precoce, pentru că odată început tratamentul, ne va feri de complicaţii. Şi depistarea este foarte simplă, adică măcar o dată pe an să facem o glicemie”, a declarat prof. dr. Mariana Graur, şef Clinică Diabet din cadrul Spitalului "Sf. Spiridon" Iaşi.
Boala duce la complicaţii vasculare, renale şi oculare
Dacă nu este diagnosticată la timp, afecţiunea poate duce la complicaţii vasculare, infarct sau accident vascular cerebral, dar şi renale şi oculare. De Ziua Mondială a Diabetului, eelevii din şase licee au aflat de studenţii din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi cum pot preveni afecţiunea.Specialiştii susţin că, printr-un stil de viaţă sănătos, diabetul poate fi prevenit în 50% din cazuri.