Încă din cele mai vechi timpuri, gospodinele de la sat, se pregăteau de sărbătoarea Nașterii Domnului, așa cum știau mai bine. Unul din preparatele care era de nelipsit de pe masa oricărei familii era julfa. Un desert cu o tradiție de câteva secole în Moldova, făcut după o rețetă de post care se învață de la bătrânii satului.
"Acest preparat care este un desert până la urmă, julfa cum se numește ea popular, sau jolfa și care aici în Moldova încă mai poate fi întâlnită și datorită influențelor venite de dincolo de Prut, din partea basarabenilor, a moldovenilor," explică Ovidiu Focșa, etnograf.
Inițial rețeta presupunea folosirea semințelor de canepă, însă azi gospodinele le-au înlocuit cu miez de nucă. Tradiția spune că turtele cu julfă se pregătesc pentru a-l întâmpina cum se cuvine pe pruncul Iisus.
Alice Ciobanu, blogger culinar: "Cânepa, se râșneau boabele respective sau se pisau într-un recipient special, după care se fierbeau și cu spuma respectivă se umpleau foile de turtă care se făceau cu ceva, bunica soțului meu le făcea cu două săptămani. Nu le cocea, le punea la uscat deasupra pe sobă."
În vremurile străvechi exista și un ritual special legat de turtele cu julfă. În Ajun de Crăciun, dupa lăsarea serii lumea se așeza la masă și după momentul de rugăciune își cereau iertare unii de la alții, iar apoi erau mâncate turtele cu un pahar de vin.
"Putem spune că jolfa și-a păstrat și a intrat în categoria alimentelor consacrate, specifice mesei de ajun a Crăciunului, care trebuie să existe neapărat pe masă în momentul în care preotul intră în casă cu icoana Nașterii Domnului pentru a sfinți și a consfinți intrarea în timpul sărbătorii," a mai spus etnograful.
Doamna Violeta Butnaru, specialist în prepararea bucatelor tradiționale, a învățat să facă aceast inedit desert de la bunica ei: "Vine din moși stramoși turtă cu julfă, turtă cu cânepă cum s-ar zice. În schimb cânepă pe atunci se găsea mai mult, acum se găsește mai puțin. Și foarte mult trebuie lucrat la ea să ajungă în stadiul pe turtele astea ale noastre care le coacem. În ajunul Crăciunul astea sunt recomandate și în Ajunul Nașterii Domnului. De astea le mai spune pelincile Domnului."
Astăzi, doamnele mult prea ocupate să stea în bucătărie, au posibilitatea să respecte totuși tradiția apelând la cofetari profesioniști. Aceștia oferă chiar și variante noi de preparare a renumitelor turte.
"Julfele, turtele au în ele înmagazinat acest bagaj de amintiri și deși ingredientele sunt foarte simple, dar felul în care îți sunt combinate și starea pe care ți-o dau și sărbătorile, îi dă un specific anume. Deci e un desert specific de Crăciun și de familie," spune Nicoleta Hrițco, patiser.
Alice Ciobanu, blogger culinar: "Poate pioșenia aia sau smerenia aia pe care o ai atunci, în momentul în care întinzi turtele alea simple din apă și făină, poate că te simți așa mai simplu, mai apropiat de pacea interioară, de liniște, de sărbătorile care urmează, de bucuria pe care o vei împărți în seara aia. Cred că asta e până la urmă ingredientul ăla secret."
Pentru un plus de savoare, turtele cu julfă pot fi servite cu dulceață de trandafiri. Dar poate mai important decât atât, julfa va fi mai gustoasă împărțită cu cei dragi, la masa de Crăciun.