Măcelarii recunosc de la distanţă dacă o bucată de carne crudă, sau chiar carnea tocată este bună de consum. Sunt câteva amănunte, uşor de reţinut, care ne indică dacă e bine sau nu să cumpărăm produsele.
„Să se cunoască la culoare. Să nu fie închisă. Să nu fie neagră. De la o zi la alta se înegreşte, mai ales la os. Osul într-o zi e roziu, a doua zi e maroniu. Dacă e congelată se face mai neagră. Când e proaspătă are miros plăcut, când e rea miroase acru,” explică Florin Gherman, măcelar.
Medicii veterinari cunosc trucurile pe care producătorii sau comercianţii rău-intenționați le folosesc pentru a vinde marfa nesănătoasă.
„Pot fi puse la comercializare având termenul de valabilitate aproape de expirare. Trebuie să fie foarte atenți la ofertele tentante pe care le fac producătorii și comercianții. Știm foarte bine că o scădere a prețului cu 20 - 30 la sută ne determină să nu fim foarte atenți în momentul în care mergem să achiziționăm aceste produse,” explică Ermil Dimitriu, medic veterinar.
Medicii spun că efectele consumului de alimente alterate pot fi foarte grave, mai ales dacă pacienţii au și alte boli cronice.
„- În condiţiile în care un pacient are şi afecţiuni asociate, probleme cardiace, renale, şi aceasta suferă şi o toxiinfecţie alimentară se poate complica?
- Categoric da. Pot duce la complicaţii foarte severe, sunt alergiile pe care le putem căpăta pentru termen lung,” atenționează Anca Deleanu, preşedinta Societăţii Medicilor de Familie Iaşi.
Clienţii sunt sfătuiţi ca, mai ales în această perioadă, să fie extrem de atenţi la produsele din carne puse la vânzare deoarece, în perioada postului, marfa rămâne în galantare mult mai mult timp decât în mod obișnuit.