Raportul de bunăstare a copilului întocmit de organizaţia World Vision România arată că 12 la sută dintre copii sunt grav afectaţi de sărăcie. Nu au acces la educaţie, la servicii medicale minime şi, mai grav, îndură foamea în fiecare zi. Este şi cazul unei familii din comuna Popricani, unde părinţi şi cei trei copii trăiesc doar din alocaţia copiilor.
”Se întâmplă de multe ori, au stat copii şi nu au mâncat nimic, de multe ori chiar, îmi venea să ies şi să nu mă mai întorc înapoi acasă,” povestește Ana-Maria Beşleagă, mamă.
În ultimii doi ani, trei copii au ajuns în stare gravă la spitalul de Pediatrie din Iaşi pentru că fuseseră înfometaţi.
Marin Burlea, managerul Spitalului de Copii Sfânta Maria: ”Din cauza sărăciei avem cazuri multe de copii care văd pentru prima dată banană, sau văd pentru prima dată portocală, avem cazuri în care copii nu mai vor să plece din spital, e clar că n-avem noi alimentaţia cea mai bună, ideală dar este o alimentaţie rezonabilă.”
”Pe termen scurt şi mediu şi lung consecinţele sunt incalculabile. Vor fi marginalizaţi şi într-adevăr defavorizaţi dar atâta timp cât stau în lumea lor asta este şi cu asta au fost învăţaţi şi sunt acomodaţi şi li se pare aşa normal,” a explicat Mihaela Ghircoiaş, psiholog.
În satele Moldovei, probleme sunt numeroase. Potrivit studiului copii din mediul rural îşi petrec în medie 35 de minute în drumul spre şcoală iar unul din cinci copii merge pe jos mai mult de o oră până la unitatea de învăţământ. În plus ei trebuie să munceasă în gospodărie pentru a-şi ajuta părinţii. Tot în studiu se mai arată că unu din cinci copii munceşte înainte sau după orele de curs iar unul din opt copii absentează de la şcoală pentru a munci în gospodărie.
Studiul "Bunăstarea Copilului în Mediul Rural" a fost făcut în 2014 pe familii din şase judeţe ale ţării.
Despre scopul acestui studiu, principalele rezultate dar şi soluţii pentru ajutorarea copiilor din medii defavorizate, a explicat la jurnalul principal al Digi24 Iaşi, de la ora 18:30, Gabriela Grama, specialist relaţii publice al Fundaţiei World Vision România, organizaţie care a comandat şi realizat acest raport. Vedeţi mai jos intervenţia completă în jurnal: