Cei peste 200 de columbofili veniţi din Bacău, Neamț, Roman, Pașcani şi Iaşi care participă la concurs şi-au supus porumbeii unei proceduri de înscriere extrem de stricte. Fiecare pasăre a trecut printr-un aparat special și a fost dotată cu un senzor de identificare.
După ce fiecare a fost înregistrat, porumbeii au fost încărcaţi, unul câte unul, într-un camion special pentru un asemenea transport. Pentru această competiție, columbofilii spun că și-au antrenat păsările câteva luni, astfel încât să știe să se întoarcă acasă. "Sunt porumbei voiajori pe care-i folosim numai pentru concurs. Nu sunt de ornament. Îi antrenăm de pui, de la distanțe mici, îi ducem la distanțe crescătoare, din ce în ce mai mult, și apoi îi băgăm la concurs," a explicat Liviu Zanfirache, columbofil.
"Porumbeii merg pe unde magnetice după temperatura pământului, după soare. Noi îi ducem la distanțe cât mai lungi, ei se întorc acasă, la puii lor, se întorc la partenerul lor de cuib care-i așteaptă acasă", a explicat Alex Hatmanu, columbofil.
Competiția va avea loc sâmbătă, când porumbeii vor fi lăsați liberi în Polonia și vor trebui să ajungă în aceeași zi înapoi acasă. "Vor fi lansați în jurul orei 5, 6 dimineața sâmbătă. Este vorba despre o distanță de peste 500 de kilometri și undeva în jurul orei 13.00, 14.00, în jurul prânzului sperăm să fie acasă," a explicat Daniel Cojocaru, columbofil.
Competiţia, organizată de Federația Crescătorilor de Porumbei din România, este prima dintr-o serie de astfel de concursuri care se vor desfășura până la finalul anului. Atunci va fi declarat câştigător columbofilul ai cărui porumbei s-au întors de fiecare dată acasă.