Corpul E al Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi este la doar câţiva metri de căminul studenţesc şi şcoala primară. Elevii şi studenţii nu au încotro şi trec zilnic pe lângă imobilul în paragină, întotdeauna cu privirea ridicată, de frica bucăţilor de tencuială care cad.
"Am încercat cât putem să păzim copiii, după cum vedeţi zona este oarecum îngrădită, protejată. Oricând se poate desprinde o bucată de tencuială, oricând se poate desprinde o bucată din acoperiş," spune Mioara Mocanu profesor la Şcoala Junior.
Studenţii care stau la cămin sunt nemulţumiţi că plătesc lunar 500 de lei chirie şi îşi riscă viaţa în fiecare zi.
"Au fost şi în alţi ani, când a căzut pe maşini şi e foarte periculos. Şi noi trecem pe aici frecvent şi e posibil să se întâmple tot timpul accidente."
"În orice moment poate să cadă ceva în cap," spun studenţii.
Inginerii cred că imobilul nu mai poate fi salvat
"Tencuiala, după cum vedeţi, este complet deteriorată, acoperişul, jgheaburile de sus pot oricând să cadă, o parte sunt şi demontate. Ar trebui cât mai repede ori refăcută, lucru care după părerea mea nu este posibil din cauza structurii, ori cât mai repede demolată," a explicat Radu Botez, inginer constructor.
În urmă cu şase ani, cei din conducerea universităţii au închis clădirea. Vor să o reabiliteze, dar costurile sunt prea mari - 10 milioane de lei.
"E într-adevăr o clădire foarte urâtă, dar e de patrimoniu, nu avem ce face şi trebuie s-o reabilităm," spune Vasile Işan, rectorul Universităţii ''Alexandru Ioan Cuza'' Iaşi.
Virgil Babîi, şeful Direcţiei Judeţene de Cultură Iaşi: "Singura speranţă pentru rezolvarea acestor probleme sunt banii veniţi din finanţările europene."
În judeţul Iaşi, 40 de clădiri înscrise pe lista monumentelor istorice sunt în paragină şi au nevoie de reabilitare urgentă.