De câteva zile, muncitorii care lucrează pe șantierul din curtea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei dezgroapă osemintele care au fost găsite chiar sub scările de la intrarea în lăcașul de cult. Dacă o parte dintre schelete au fost deja ridicate, altele sunt încă în pământ pentru a fi studiate cu atenție de arheologi.
Arheologii spun că au descoperit un cimitir civil, în care au fost îngropați, cel mai probabil, oameni de rând. "Ca obiecte sunt inventar funerar tipic pentru secolul al XVII-lea. Este vorba de monezi dar și mici podoabe, mici accesorii de îmbrăcăminte, este vorba de copci de aramă, este vorba de butoni iarăși de aramă sau de bronz," a explicat Vasile Cotiugă, arheolog.
Cimitirul descoperit în curtea Mitropoliei din Iași se pare că aparține primei biserici construite pe acest amplasament. Biserica Albă care datează din secolele XVI-XVII.
Catedrala Mitropolitană din Iași face parte din clasa A a monumentelor istorice așa că trebuie respectate reguli foarte stricte în ceea ce privește lucrările. "Există o autorizație emisă de Ministerul Culturii privin continuarea supravegherii arheologice. Această autorizație se emite din 3 în 3 luni," a spus Virgil Băbâi, directorul Direcției de Cultură Iași.
"Sperăm să nu împiedice desfășurarea proiectului pentru că fiind un proiect pe finanțare europeană și date fiind termenele foarte stricte pe care trebuie să le respectăm și condițiile impuse de finanțator este foarte important ca lucrările să fie duse la bun sfârșit și în termenul contractat," a spus Ionuţ Bursuc, consilier Sectorul Fonduri Externe Mitropolia Iași.
Lucrările pentru reabilitarea clădirilor din ansamblul mitropolitan au început la sfârșitul anului 2012 și trebuie finalizate până la jumătatea anului viitor. Valoarea proiectului este de 60 de milioane de lei și prevede și construirea unui muzeu subteran.