„O să facem un experiment pe bază de apă, da. Cum găsim noi apa în natură? Lichidă, solidă şi gazoasă.” Aşa au început lecțiile din Școala altfel pentru elevii claselor primare care au mers la Festivalul Științei. După ce le-a fost prezentat fiecare instrument pe care urmau să îl folosească, s-a dat startul experimentului: cum se transformă apa murdară în apă curată.
Copiii s-au concentrat ca totul să iasă ca la carte. „Este tare. Păi, am făcut o apă murdară cu tot felul de substanţe. Apoi am curăţat-o cu ajutorul unei hârtii,” a spus entuziasmat un elev de clasa a II-a.
Școlarii nu au fost singurii inițiați în lumea „chimiei distractive". Într-un laborator al Universității „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, liceenii au avut parte de experimente spectaculoase.
„Pasta de dinţi elefant - reacţia aceasta constă în degajarea de oxigen. Prima dată se pune apă oxigenată,” a explicat un student al Facultății de Chimie.
„Am văzut în practică reacţii chimice pe care le făceam la şcoală şi îmi plac destul de mult. Pasta de dinţi a elefantului, cred că se numeşte, mi-a placut cel mai mult. Din cauza volumului de substanţe care a rezultat. A fost mai spectaculos,” a spus Sergiu Iacob, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă" din Iaşi.
„Cel mai mult dintre ele, mi-a plăcut aia cu pasta de elefant, dar şi celelalte mi-au plăcut. Şi prima cu vulcanul. Noi, la şcoală, de obicei învăţăm chimia doar la nivel de teorie şi foarte rar facem experimente. Iar acum, când am făcut experimente, într-un fel vedem şi altă latură a chimiei, care e mai atractivă,” este de părere Victor Pescaru, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă" din Iaşi.
Experimentele au loc în cadrul evenimentului Iaşi Science Festival organizat cu ocazia săptămânii „Şcoala Altfel".