Gheorghe Loghin are 64 de ani și este pensionar. Venitul lui este de aproape 400 de lei pe lună, iar suma se duce aproape în întregime pe medicamente. Ca să se întrețină mai merge la piață ca să vândă ce are prin gospodărie. Ultima oară a mers la târg pentru că avea nevoie de 5 lei, iar pe drum a găsit un portofel pierdut.
"Ce este foarte curios, această persoană venea de la Hârlău, să vândă 10 ouă ca să își cumpere o sticlă de ulei," povesteşte poliţistul.
Când a verificat portofelul, a constatat că în interior erau 95 de lei și actele de identitate ale proprietarului. Primul gând a fost de a duce banii la Poliție.
Întrebat dacă s-a gândit să păstreze el banii, bărbatul a răspuns: "Cum să îi păstrez eu? Dar ce, intru eu în banii altuia? Chiar dacă nu era buletinul, tot îl duceam. Puteam să găsesc și miliarde, tot trebuie duse."
"Unii puteau să aleagă să păstreze banii. Da, puteau, dar ce să faci cu ei? Dacă îi iei altădată în viață pierzi mai mult," a spus soţia bărbatului.
Gestul lui a impresionat întreaga comunitate și drept recompensă va fi scutit de plata impozitelor locale.
"Vom lua în discuție în cadrul consiliului local ca persoana respectivă să beneficieze de titlu de cetățean de onoare al comunei, pentru că noi considerăm că este un exemplu în comuna noastră și pentru alte persoane și pentru alte persoane care în situații de genul acesta ar proceda la fel," a spus Dumitru Prigoreanu, primarul comunei Deleni.
Cazul pensionarului nu este singular. Numai în această săptămână, în Iași, au mai fost returnate alte două portofele.
Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Iași: "În ultima perioadă, s-a constat o creștere a situațiilor în care persoane diferite care găsesc sume de bani, portofele sau alte bunuri perferă să le aducă la poliție în loc să și le înșusească."
Persoanele care găsesc un bun, fie că e vorba despre un portofel sau un telefon mobil, și nu îl returnează sau nu anunță poliția în termen de 10 zile, riscă să se aleagă cu dosar penal.