Centrala fotovoltaică cu putere de un megawat va fi construită pe un teren de 5 hectare din satul Ciurbeşti şi va funcţiona cu ajutorul unor dispozitive unice denumite „trakere", care se rotesc după soare, astfel încât să poată capta şi produce cât mai multă energie.
Dan Niţă, primarul comunei Miroslava, încearcă de cinci ani să acceseze fonduri europene pentru această investiţie a cărei valoare depăşeşte 26 milioane de lei, iar anul acesta proiectul a fost aprobat. Edilul susţine că, pe lângă economia anuală de 300 de mii de euro, făcută cu ajutorul centralei există şi alte avantaje:
"Se creează între 7 şi 15 locuri de muncă în zona respectivă, se îmbunătăţeşte alimentarea cu energie electrică a zonei Ciurbeşti, Horpaz."
Mai mult, surplusul de energie produsă va fi vândut unui operator de energie electrică, iar cu banii, primarul vrea să facă alte investiţii în comună. Firma care se va ocupa de amenajarea centralei a început deja să facă măsurători şi să aducă utilaje pe teren.
"Termenul de execuţie este până în iulie 2015, deci trebuie să profităm de vremea bună care este acum pentru că sunt unele lucrări care nu se poate face decât peste temperatura de îngheţ sau peste 5 grade," a explicat Ciprian Andriucă, consilier proiect.
Centrala fotovoltaică va fi construită peste drum de câteva gospodării. Părerile localnicilor sunt însă împărţite:
"Îl văd foarte bine, îmi pare foarte bine că se face aşa ceva frumos aici."
"Poate o să fie locuri de muncă, o să fie pentru tineret, pentru că copiii îmi sunt plecaţi toţi."
"Trebuia nu teren din acesta pe care se poate face agricultură, deci e un teren de calitatea întâi."
Valoarea proiectului este de 26,5 milioane de lei, din care 76 la sută sunt fonduri europene, iar restul de la bugetul de stat şi bugetul comunei.