Pamela Balan a devenit în urmă cu câteva zile mama unei fetiţe de numai 950 de grame.
”Am mai muncit, că aşa e la ţară. Nu muncim, nu mâncăm pâinea. Am ridicat un pic, la ţară mai iei o găleată cu apă şi mai dai la vită, la o găină,” povestește proaspăta mamă.
De altfel, două treimi din naşterile premature au ca explicaţie mediul defavorizat din care provin femeile, precum şi faptul că nu merg la medic.
”Din păcate, în Moldova, condiţiile socio-economice de cele mai multe ori, familii dezorganizate adică mame minore, necăsătorite, lipsa consultaţiei prenatale în 75% din situaţiile acestor naşteri premature duc la prematur cu patologii foarte grave, care uneori pot duce la deces,” explică prof. Maria Stamatin, şef Secţie Neonatologie la Maternitatea ''Cuza Vodă'' Iaşi.
Doar o treime din naşterile prematuri sunt cauzate de afecţiuni ale mamei.
”Nu s-a văzut nimic, nicio problemă, în schimb am rămas fără lichid, nu se ştie care a fost motivul. A fost destul de greu, este în continuare pentru că există riscuri. Sunt alături de el, am încredere în el, în medicii de aici, asistente care îl supraveghează şi îl monitorizează continuu,” spune o mamă.
De Ziua Internaţională a Prematurităţii, medicii neonatologi le-au reamintit femeilor că un nou-născut prematur are nevoie de îngrijire specială chiar şi după externare. Pentru a nu rămâne cu sechele pentru restul vieţii, copiii trebuie să facă recuperare. Rata de succes în secţia de Neonatologie a Maternităţii ''Cuza Vodă'' din Iaşi este de peste 95 la sută.