Casă hobbit unicat în România, construită la Iaşi 

Data publicării:
casa hobbit 2 macheta

Construcţia de tip vagon, unicat în România, este semi-îngropată. Acoperișul va fi construit din pământ, iar deasupra va avea gazon.

"Practic, acoperişul pe care îl vedem este o structură mixtă din elemente ceramice cu goluri, de asemenea cu această proprietate termoizolatoare foarte importantă să menţină temperatura în interior. Şi peste acest sistem este o suprabetonare de 10 cm," explică George Ţăranu, proprietarul locuinței.

Casa cu o suprafaţă de 180 de metri patrati este structurată pe un singur nivel. Locuința dispune de un garaj, living, birou, trei dormitoare, cu băile aferente, o bucătărie şi un hol lung. Principalul avantaj al unei astfel de construcții este economia de energie.

"Protecţia termică atât pe timp călduros, cât şi pe timp friguros. Această protecţie termică, practic, ţine cont de pierderile de căldură. În cazul unei construcţii de acest tip, pierderile sunt minimizate, aproape zero," mai spune George Ţăranu.

"Această casă nu poate fi implementată oriunde. Trebuie să aibă un teren special, trebuie să aibă un versant sudic sau sud-vestic. Şi atunci poate deveni un succes şi poate să-şi îndeplinească scopul," este de părere arhitectul Horia Ţundrea.

Proprietarul locuinţei şi arhitectul sunt colegi la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi, iar proiectul unicat reprezintă în același timp și o cercetare doctorală.

"Este o locuinţă pilot şi atunci fiecare lucru se face în premieră. Noi învăţăm o dată cu şantierul, însă preţul a avut foarte mult de câştigat de pe urma faptului că George este este şi structurist şi s-a implicat activ," a adăugat Horia Ţundrea.

Din momentul în care a început să achiziţioneze materialele, proprietarul casei a cheltuit aproape 40.000 de euro. Din estimările sale, pentru finalizarea locuinței va mai avea nevoie de încă pe atât.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri