Casa-evantai este un container cu o lungime de 6 metri şi o lățime de 2,5 metri, ai cărui pereţi se desfac astfel încât să atingă trei dimensiuni: 46 mp, 54 mp şi 99 mp. Locuința a fost concepută cu bucătărie, baie, living şi, în funcţie de dimensiune, două, trei sau patru dormitoare. Casa poate fi transportată oriunde iar locatarii vor avea toate utilităţile. Este independentă energetic pentru că are montate panouri fotovoltaice, beneficiază şi de apă, având mascat un rezervor.
Un avantaj al casei-evantai este şi preţul accesibil: sub 300 de euro mp, ceea ce înseamnă aproximativ 13.000 de euro pentru o locuinţă. „Nouă nu ne trebuie case de artă, nouă ne trebuie case de locuit în condiţii sociale ieftine şi cât mai multe posibil ca să reuşim să acoperim această necesitate stringentă a locuinţelor pe care o avem la ora actuală în România,” a explicat profesorul Alexandru Stănilă.
Experţii sunt de părere că această invenţie este utilă pentru societate şi că tendinţa este de a construi case ecologice. „Există în momentul de faţă o categorie de persoane care nu-şi pot asigura un adăpost şi care au nevoie de susţinerea societăţii, a administraţiei şi atunci proiectele care sunt făcute în acest scop trebuie să răspundă unor exigenţe minimale legate de preţuri, de calitate, de rapiditate de execuţie,” a spus arhitectul Ionel Oancea.
Casa extensibilă nu este singura invenţie a profesorului Alexandru Stănilă apreciată de experţi. În ultimii doi ani, tot la Salonul de Inventică de la Macao a primit medalia aur pentru casa anti-cutremur şi pentru casa pe structură de lemn care poate fi montată în 24 de ore.