În ultimii ani, problematica alimentației sănătoase a luat avânt în mai toate țările europene. Specialiștii susțin că, la nivel mondial, 7 din 10 persoane, în special din familiile sărace, aleg totuși cele mai scumpe și nesănătoase variante în care să își hrănească familia. Jamie Oliver a început un proiect prin care încearcă să schimbe mentalitatea colectivă, iar ambasadorii lui în România încearcă de mai bine de 3 ani să producă o reacție și în rândul ieșenilor.
Dana Burlacu, ambasador Jamie Oliver în România: "acest eveniment se desfășoară la Iași pentru a treia oară. Pentru mine, ca ambasador, ne-am înmulțit acum și cu Roxana Ichim. La nivel internațional, Food Revolution Day a fost inițiat în idea unei alimentaţii sănătoase, în special în randul copiilor şi pentru a conştientiza adulţii, în special pentru educaţia copiilor."
Au gătit alături de copiii de la un centrul social din Iași două rețete gustoase și sănătoase.
"O alimentaţie sănătoasă este foarte importantă alături de toate celelalte domenii, alături de sport, activităţi motivaţionale, psihologice, sociale. La fel cum este familia cu copilul, aşa este şi alimentaţia părinte - copil. Si parintele trebuie să conştientizeze importanţa valorii nutriţionale în viata unui copil," a explicat Lucian Isaicu - coordonator centru social.
Iar copiii au înţeles că mâncarea sănătoasă poate să fie și gustoasă, asta pe lângă faptul că poate fi distractiv să îți prepari singur mâncarea.
Ambasadorii Food Revolution Day încurajează populația să consume mâncare făcuta în casă, cu ingrediente cât mai naturale.
"Este foarte important să îi învăţăm, mai ales pe copii, să mănance sănătos. Astfel, evenimentul de astăzi este foarte benefic lor şi vor găti un sandviş înghesuit care conţine în special salată, castraveţi, ridiche, morcov. Aceasta este baza unei alimentaţii sănătoase, dar sunt lucruri pentru copii să mănânce sănătos," a spus Anca Diana Mitoc, nutriționist.
Food Revolution Day a fost organizat prima dată în anul 2012 în peste 62 de ţări voluntare. Printre acestea au fost România, Brazilia, Australia, Japonia, Canada, UK, Mexic şi Qatar.