De la deschiderea adăpostului de la Tomești, în medie 4 câini și-au găsit zilnic stăpân. Situația se va îmbunătăți odata cu adoptia la distanță, cred reprezentanții municipalității, pentru că iubitorii de animale vor putea salva maidanezi chiar dacă nu au spațiu să-i poată lua acasă.
„Dorim să introducem şi o cameră de luat vederi care să poată intra online în legătură directă cu căţelul pe care îl întreţine. Astfel încât să poată realiza o legătură directă între iubitorul de animal şi animalul care se găseşte în padocul din Iaşi,” a declarat Mihai Chirica, viceprimarul municipiului Iaşi.
Deşi sprijină noul sistem de adopţie, reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a animalelor, contestă valoarea taxei pe care o considera mult prea mare.
„Noi am făcut un calcul că de sub un euro pe zi. - Asta ar veni undeva la 150 de lei pe lună? - Până în 150 de lei pe lună pentru întreţinerea unui câine. Însemnând partea de asistenţă medicală, faptul că el stă acolo păzit, spălat, întreţinut şi toate celelalte,” a mai spus Mihai Chirica.
„Nu ştim care este formula de calcul a acestei taxe dar personal credem că orice taxă care depăşeşte câteva sute de mii de lei este menită să descurajeze acestei adopţii la distanţă. În jur de 50, 60 maxim 70 de lei dar nu văd pentru ce ar fi diferenţa aceasta atât de mare până la 150 de lei,” consideră Cătălin Pavaliuc, director executiv al Fundaţiei Sky.
Şi iubitorii de animale consideră că taxa de 150 de lei este prea mare pentru posibilitatile unui om obișnuit.
„E destul de mare taxa, mai ales că eu stau la curte şi am câinii mei. - Cât vă costă în fiecare lună întreţinerea lor? Pentru amândoi, nu ştiu, până în 60 de lei,” a spus o localnică.
Noul regulament pentru adopția la distanță ar urma să fie pus în aplicare din această lună.