Cei mai mulţi ieşeni veniţi vineri la bursa locurilor de muncă au citit oferta fără prea mari speranţe. Este şi cazul Roxanei care după ce a terminat Facultatea de Geografie, a absolvit şi o postilceală, specializarea farmacie, şi tot nu a găsit serviciu. Asta deşi, spune ea, ar fi dispusă să lucreze pe un salariu foarte mic.
"Până acum am dat o grămada de CV-uri, dar nu m-a sunat nimeni şi pot să spun că e destul de greu dacă din iulie tot dau CV-uri. Măcar nouă milioane, nu cer foarte mult, mai ales la început," povesteşte Roxana Ifrim, şomeră.
Iar Roxana nu este singura care spune că întâmpină mari dificultăţi în găsirea unui loc de muncă:
"Caut de lucru, nu contează ce anume. Să fie de lucru pentru că e foarte greu. E o perioadă foarte grea, fără să ai un loc de muncă, să termini o facultate, şase ani, şi să stai pe banii părinţilor. Am terminat Agronomia şi e cam greu. Trebuie să ai experienţă."
"Caut un loc de muncă. Vreau să fiu pe cont propriu, nimic altceva."
"Am terminat Protecţia Mediului, dar pot să mă şi reprofilez pentru că este foarte greu să îmi găsesc ceva în domeniu în care am terminat şi masterul."
Cei peste 150 de angajatori prezenţi astăzi la târg au venit cu oferte variate, de la specialişti în IT şi medici, la bucătari şi dulgheri.
"Cele mai multe oferte sunt în industrie. Aproximativ 360 locuri de muncă oferite de către angajatori," a explicat Adriana Sîrghie, purtătorul de cuvânt al AJOFM Iaşi.
"Candidatul ideal, sigur, trebuie să aibă cel puţin un an an experienţă. Oferim un pachet salarial motivant, traininguri, cursuri de specialitate, îi formăm profesional pentru că pot învăţa de la ceilalţi colegi," a spus Gabriela Ioniţă, reprezentant angajator.
În judeţul Iaşi sunt aproximativ 15.000 de şomeri, din care 2.400 doar în municipiu.