Iași, 2015. Imaginile au fost surprinse într-o intersecție din cartierul Dacia. Trei vaci și un vițel pasc în voia cea bună într-un sens giratoriu. Animalele nu par obișnuite cu aglomerația și zgomotul orașului.
"Chiar am văzut păscând, aici, într-o zi când mergeam la serviciu. Da, nu știu, e ceva anormal."
"Erau în tomberoane, mâncau de acolo, din tomberoane de astea mari."
"Nu e corect, ar trebui să fie păzite, nu trebuie să fie lăsate să circule pe străzi, pe drumurile publice," sunt de părere trecătorii.
Animalele care ajung pe străzile orașului sunt crescute ilegal de locuitorii de la periferie. Familia Gangal, de exemplu, crește animale de 20 de ani și nu vrea să renunțe la ele nici în ruptul capului.
„Nici nouă nu ne convine să ținem animale și nouă ne-ar place să fim boieri, dar nu se poate. Ținem un porc, ținem un cal, ținem o vacă, să trăim. Atât!” spune Zinica Gangal , proprietar animale.
Nici vecinii femeii nu au de gând să ia în serios avertismentele polițiștilor.
”Noi nu putem fără animale să trăim. Eu dacă nu mai cresc animale, cu ce mă mai întrețin? Vine Primăria și îmi dă mie ceva?Nu-mi dă nimic.”
La Iași există o hotărâre de consiliu local prin care creșterea animalelor mari este interzisă. Nu le oferă, însă, polițiștilor locali și posibilitatea de a confisca animalele, ci doar de a-i amenda pe proprietari.
Daniel Ungureanu, purtător de cuvânt Poliția Locală Iași: „proprietarii au fost somați ca în cel mai scurt timp să dispună măsuri de înstrăinare a acestora sau de sacrificare. Până în prezent, s-au aplicat 11 sancțiuni contravenționale.”
Amenzile aplicate de poliția locală sunt între 500 - 2.000 de lei.