În ultimele zile, opt cadavre de porci mistreți și unul de viezure au fost descoperite pe câmp și într-o pădure în apropierea comunei Brăiești. Unele animale erau moarte de trei-patru zile.
Cosmin Humelnicu, responsabil cu vânătoarea la Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Botoșani: "Am fost anunțați de sâmbătă dimineață de câteva persoane că au văzut un mistreț în agonie. Ulterior, am chemat veterinarii, am recoltat probe și ulterior ni s-a spus de veterinar că prezintă urme de otrăvire."
Echipe de la Direcția Sanitar Veterinară Botoșani, Garda de Mediu și reprezentanți ai Agenţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Botoşani au verificat atent zona și au ridicat probe atât de la cadavrele de mistreți cât și din culturile din apropiere unde suspectau o erbicidare agresivă. Ovidiu Aieremițoaie, director adjunct la Direcţia Sanitar Veterinară (DSV) Botoșani: "Rezultatul este negativ la pestă porcină clasică, oricum noi parcurgem toată procedura, inclusiv din culturi, am ridicat și noi, lucrăm la Institutul de Igienă și Sănătate Publică pentru a stabili exact cauza."
"A fost verificată firma reclamată, gestiunea chimicalelor, ceea ce putem noi controla, rapoartele de lucru zilnic din luna iunie, din punctul de vedere al Gărzii de Mediu nu s-a constatat utilizarea de pesticide în zona incriminată," a spus Răzvan Rotaru, inspector șef Garda de Mediu Botoșani.
Autorităţile iau în calcul posibilitatea ca localnicii să fi pus otravă
O altă variată luată în calcul pentru moartea mistreților este otrăvirea intenționată, iar pentru asta sunt suspectați localnicii care au terenuri în zona respectivă. Oamenii s-au plâns de mai multe ori de la începutul sezonului agricol că porcii sălbatici le-au distrus culturile, dar acum neagă orice implicare. "Mistreții intrau seara sau în cursul nopții și consumau pe rând toate boabele de porumb introduse în sol. Poate fi și o mână criminală, cineva să fi pus o cantitate mai mare de porumb tratat și porcii mistreți să o fi consumat," crede Ioan Toma, primarul comunei Brăești.
Paguba descoperită până acum depășeșete 16 mii de euro, dar vânătorii spun că este foarte posibil ca și alte animale cum sunt căprioarele, iepurii dar și păsările să fie afectate. Polițiștii de la Botoșani au deschis dosar penal pentru distrugere și fac cercetări pentru identificarea autorilor.